Lakner Tamás (egyetemi tanár, Liszt-díjas karnagy)

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja. Doktorátusát (DLA) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen „summa cum laude” minősítéssel szerezte meg. Kórusaival 63 díjat nyert nemzetközi kórusversenyeken, ebből 41-et a Bartók Béla Férfikarral. Ezek közül kiemelkedik a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen, Debrecenben (1992), majd az Arezzóban (1996), illetve a Goriziában (2002) elért kategóriagyőzelem. A Magyar Kórusversenyen Nagydíjat, a IV. (2006) és az V. Kórusolimpián (2008) olimpiai bajnoki címet, a 2014-es Pekingi Nemzetközi Kórusversenyen karnagyi különdíjat és I. díjat nyertek. Vezényelt a legrangosabb koncerttermekben, többek között a lipcsei Gewandhausban, Londonban, a Royal Festival Hallban, a Minneapolis Grand Hallban, Barcelonában, a Palao della Musicaban és Bécsben, a Musikvereinsaalban. A Bartók Férfikarral és a Pécsi Egyetemi Kórussal több ízben koncertkörúton járt Amerikában, Dél- Amerikában, Kínában. A Hungaroton az ő vezényletével jelentette meg Kodály összes férfikari művét a Kodály Összkiadás részeként 2010-ben, amely világpremier volt. Erkel kórusművei c. lemezét a Nemzetközi Zenei Újságírók Szövetsége beválasztotta az Európában 2011-ben megjelent legjobb 10 kóruslemez közé. Tagja a Kínai Nemzetközi Kórusverseny művészeti Bizottságának. Gyakran vesz részt nemzetközi kórusversenyek zsűrijében, vezet atelier-ket rangos fesztiválokon, illetve tart mesterkurzusokat külföldi egyetemeken (Kínában, USA-ban, Dél- Amerikában, Európában). Művészeti vezetője és kitalálója az európai férfikari mozgalom rangos rendezvényének, az Európai Bordalfesztiválnak. Szintén művészeti vezetője a nagy hagyományokkal rendelkező komlói Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválnak.

2013-ban az Európai Ifjúsági Kórus vezetőjének választották.

2012 és 2015 között az Európa Cantat Művészeti Bizottságának tagja, illetve a Regionális Művészeti Bizottságnak elnöke volt.

2008-ban Liszt-díjjal ismerték el magas szintű művészi munkásságát, kétszer kapott Artisjus-díjat. Bartók-emlékdíjas, továbbá Pécs városának Pro Communitate díját és Baranya Megye művészeti díját is megkapta. 2017-ben a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének karnagyi díját vehette át. 2018-ban a Szélkiáltó Együttes vezetőjeként Magyar Örökség Díjat kapott.

Tagja a KOTA Művészeti Bizottságának, illetve a Magyar Akkreditációs Bizottság Művészeti Bizottságának társelnöke.